środa, 24 października 2012

rozkosz za 15zł

Lubię szybkie jedzenie. Nie mam na myśli hamburgerów ani frytek (chociaż te uwielbiam), tylko pyszne jedzonko, które można zrobić w 3 minuty, gdy pomysłu lub czasu na coś wykwintnego brakuje.
Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na pyszny sos. Podobno można go jeść także na zimno, chociaż nie wiem z czym. Oto on:

1/2 kg pomidorów (bez skórki i drobno pokrojonych)
1/2 kg cebuli (w kostkę)
1/2 kg jabłek antonówek (startych na tarce)
2 papryki czerwone (w kostkę)
3 ząbki czosnku
Wszystko wrzucić do gara, dolać 1/2 szklanki wody i gotować 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać:
50ml octu 10%
1,5 łyżeczki łagodnej musztardy
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki vegety
2 łyżeczki soli
Gotować przez 6 minut, po czym dodać
1/2 szklanki cukru
1 średni koncentrat pomidorowy
Wszystko wymieszać, zagotować, wkładać do pełna do gorących słoiczków i odwrócić do góry dnem na 15 minut.

Moje uwagi:
a) zrobiłam podwójną porcję i wyszło 12 niedużych słoiczków
b) cebulę, pomidory i jabłka wrzuciłam do blendera, bo nie chciało mi się kroić :)
c) po ostatecznym zagotowaniu zmiksowałam nieco całą zawartość gara by wyglądała apetyczniej :)


Sos jest idealny do spaghetti (lubimy!), wystarczy dodać mięsko, tuńczyka lub ulubione świeże zioła i gotowe :)

Smacznego :)

3 komentarze: